Skip links

Historien om Gletta

Her får du glimt fra Glettas historie, siden “hun” – drillepinden – blev stiftet i oktober 1976 hos Åge og Iben Kjems på Båstrup Mosegård.

Islandshesteklubben Gletta er en af Danmarks ældste – og hyggeligste!

Geografien: Klubben har rødder i det østjyske – Aarhus, Skanderborg, Horsens og ind mod Søhøjlandet. Det geografiske har vi nu aldrig hængt os så meget i, så gennem tiden har vi haft medlemmer fra hele Danmark. Hvis man er vild med islandske heste og kan lide ånden i Gletta, er man velkommen.

Stærke værdier fra starten: I Gletta har vi altid lagt vægt på, at alle hjælper til og bidrager aktivt til fællesskabet med, hvad man kan. Det uformelle og hyggelige fællesskab. Det har også altid været vigtigt for glettaristerne at tager godt imod nye medlemmer. Turene har fra starten været omdrejningspunktet for klubben.

Undervisere og instruktører i Gletta gennem tiderne: Maren, Henning Jensen, Bo Sørensen, Jens Iversen, Aage Ramsing, Susanne Lassen, Eyjólfur Isólfsson, Rasmus Møller Jensen, Kirstine Segall, Julie Christiansen, Jón Stenild, Ellen Hvidt, Maria Munk Brouer, Veronika Rauch, Frederikke Stougaard.

Formænd i Gletta gennem tiderne: Åge Kjems, Per C. Johansen, Lene Schou, Maria Ammitzbøll, Margit Gerlings, Inge Ramsing, Rikke Oppermann, Bente V. Lauridsen.

1975: Den første Katrinedaltur. Den traditionsrige weekendtur i Vellingskovene ved Bryrup opstod allerede, før Gletta var en klub. Turen var med til at sætte skub i stiftelsen af klubben.

1976: Gletta stiftes lørdag 9. oktober 1976 på initiativ af Ejner Hansen, Skårup. Den stiftende generalforsamling foregik på Båstrup Mosegård i Hylke ved Skanderborg, hos Åge og Iben Kjems. Åge tegner Glettas logo, som med lette modificeringer stadig holder!

1983: Det første Gletta-stævne blev afholdt på Båstrup Mosegård: Efter mange, lange diskussioner i bestyrelsen om ånden og klubbens formål, åbnede vi op for konkurrenceridning i Gletta: Ville det ske på bekostning af det uformelle og hyggelige fællesskab? Vi kan efter mere end 30 år med Gletta-stævner og mesterskaber med eftertryk sige: NEJ, det gjorde det heldigvis ikke!

1980-90’erne: Legendariske sommerkurser, St. Bededagsstævner, Vesterhavsture, Vikingetræf på Moesgaard og sommerkurser på Båstrup Mosegaard og DI-Aktivitetsuge på Nørre Wosborg.

1989: EM på Vilhelmsborg ved Aarhus har et talstærkt Gletta og Toppur-crew bag sig, lige fra organisations-komité til yngste toiletrenser. Og ikke mindst rytterfester og hjælperfest havde et umiskendeligt Gletta-præg! (Livet er for kort til dårlig mad!)

1990’erne: Glettarister tager på tur til Hardangervidderne i Norge. Åge og Iben har som sædvanlig kontakterne i orden, og glettaristerne hjælper med at ride turisthestene hjem efter sæsonen.

Første Rørbæktur? Der går gny om det friske (vilde?!) tempo i nye områder af Midtjylland og ikke mindst om nye høje gourmet-standarder!

2007: ”Herrer til hest” Glettas første mandetur opstår (stærkt inspireret af ”Koneturen” i Dollerup).

2011: Elite-æresmedlemmer. I forbindelse med Glettas 35 års jubilæum udnævnes Åge og Iben Kjems til elite-æresmedlemmer af Gletta. I 2007 var de udnævnt til æresmedlemmer af Dansk Islandshesteforening.

2013: Åge og Iben Kjem fylder 90 år, og det fejrer Gletta med en gevaldig fødselsdag på Båstrup Mosegård, 9. maj 2013. Her deltager unge, modne, nuværende og tidligere glettarister. Åge får cigar, og der er calvados i glasset til sang, taler og snak. Iben får også en ridetur!

2015: På Dalgården i Them gennemføres det årlige Mesterskab.

2016: 40 års jubilæum og Gletta-stævnet bliver “opgraderet” til Gletta-mesterskaberne.

2017: Turene suppleres med de såkaldte “spot-ture”, hvor alle medlemmer har mulighed for at invitere til en kortere eller længere ridetur. Turene er gratis og er typisk af nogle timers varighed.

2023: Mesterskabet bliver lavet om til et D-stævne med DI-dommere.
ÅgeogIben eliteæresmedlemmer

Elite-æresmedlemmer: Åge og Iben Kjems udnævnes til “elite-æresmedlemmer” til Glettastævnet og Glettas 35 års fødselsdag i 2011.